dijous, 11 de febrer del 2016

Erasmus a OSLO!!


Hola!

Primer de tot, em presento: sóc la Marta Dalmau i estic a quart d’Informació i Documentació.Jo us vull parlar de la meva experiència Erasmus.

A l’agost del 2015 m’embarcava en un viatge de quatre mesos i mig cap a Oslo, Noruega. Us haig de dir que la decisió de marxar d’Erasmus per a alguns és ben fàcil però per a mi va ser una de les decisions més difícils! I si esteu llegint l’entrada i teniu dubtes sobre marxar o no, jo us dic... MARXEU! Feu-ho ara que podeu! És una experiència que s’ha de viure, inoblidable però també amb moments durs.

Ser a Oslo va ser una mica cosa del destí, però des del primer moment, la ciutat em va robar el cor i no només a mi sinó que també a tots els altres estudiants d’Erasmus.

ESTUDIS

Oslo té dues universitats UiO i HiOA. El grau d’Informació i Documentació i Arxivística es fa a Høgskolen i Oslo og Akershus o el que és el mateix, HiOA. Té diversos campus per la ciutat. El de Biblioteconomia i Arxivística es troba a cinc minuts del centre de la ciutat a peu. Allà vaig cursar les dues assignatures en anglès que oferien, de 15 crèdits cadascuna: Digital recordkeeping and preservation I i II, que formen part del grau d’Arxivística.

Els continguts poden assemblar-se als d’assignatures com Disseny de sistemes de recuperació, Preservació i conservació i Sistemes de gestió automatitzada. Es treballa el model relacional, amb DDL, DML, SQL, XML, XSD entre d’altres coses. Però que no us espanti, els continguts s’expliquen de forma molt entenedora i, a més, es fa molta pràctica a classe. A més, si mai es té cap dubte, es pot recórrer al vídeo de la classe. Sí, graven les classes. Com aquí, la carrera està adaptada a persones que treballen i que no poden assistir a classe, així que el professor grava les classes i les penja al Fronter o Campus virtual. Tot i que si no pots anar a classe, també es poden seguir en streaming des de casa i pots fer preguntes o el que necessitis.

Però no és difícil poder assistir a classe ja que el curs està organitzat de tal manera que només van vuit setmanes a classe en total, durant les quals s’han d’entregar dues o tres pràctiques, depenent de l’assignatura, i al final de curs un “portfolio” per assignatura (el "portfolio" és l’examen. Te’l donen a principi de curs i l’has d’anar fent des de casa). Cadascú es marca el ritme que vol i que pot i cada alumne és responsable de revisar els apunts i de posar en pràctica el que s’aprèn. Però ep! no és el mateix a tots els graus!

TEMPS LLIURE

Aquest plantejament del grau em va permetre poder viatjar bastant. Si aneu a Noruega, viatjar és un “must”. Tenen uns paisatges espectaculars, el que no us faltarà mai és natura. Vaig tenir l'oportunitat de viatjar tant per Noruega (Trolltunga, Bergen, Trømso) i Suècia (Goteborg, Estocolm Jostedal, Jokkmokk, Kiruna, Abisko) i fins i tot Rússia (St. Petersburg) i Finlàndia (Helsinki).

És indescriptible la bellesa de Noruega. Us deixo algunes fotos perquè veieu del què parlo!


Trolltunga, Noruega: 22 km anada i tornada, en total, 10 hores caminant, però val la pena



Jostedal Glacier, Noruega: una experiència única poder caminar sobre una gelera



Trobada amb rens a Trømso, Noruega



Aurores boreals a Abisko, Suècia


El mercat de Nadal i la pista de gel a Oslo

Barbacoa d'estudiants al parc Sant Hanshaugen, Oslo


Cal dir que Oslo és una ciutat relativament petita i que està tot a l’abast. Pots anar caminant pràcticament a tot arreu i allà on no arribes a peu, el transport públic t’hi porta amb poc temps. Tota la ciutat està plena de parcs on a l’estiu és molt popular que els noruecs s’hi asseguin i facin barbacoes mentre beuen cervesa, els encanta i els treu de la seva personalitat freda tan característica. I compta amb un llac espectacular (Sognsvann Lake), la zona del port també és molt bonica i estar-se assegut al sostre de l'òpera contemplant una posta de sol o el paisatge és impressionant! Igual que les vistes des del salt d’esquí. Pujar a dalt de tot costa 150 corones (15 €) però les vistes són úniques, com diríem en anglès, “breathtaking”.

QÜESTIONS PRÀCTIQUES

Dia a dia a Noruega
Tot el que us he explicat pot sonar-vos meravellós, però també s’ha de tenir en compte el nivell de vida que tenen allà. No us vull desencisar, però tot és caríssim! Menys el salmó. El més bàsic d’alimentació per sobreviure una setmana (pasta, cereals, llet, iogurts, carn, fruita i verdura) em costava al voltant dels 50 € la setmana, i l’alcohol ja ni us en parlo! Un "xupito" als pubs costava sobre 70/80 corones, el que equivaldria a 7 €, la cervesa sobre els 9 € i els còctels sobre els 12 €.

Vull dir també que els horaris són bastant diferents als d’aquí. Dinen a les 11/12 h i sopen a les 16/17 h. Van molt més aviat del que estem acostumats, però amb això no vaig tenir mai problema... et fas els horaris que vols. 

Com ja he dit abans, viatjar per la ciutat és molt fàcil i té un preu assequible. Amb la tarifa d’estudiant tens un bitllet mensual per 410 kr (42 €) que et permetrà agafar metro, tram, bus, tren i ferri, molt recomanable a l’estiu, ja que pots anar a les illes que conformen el fiord a fer pícnics o a passar el dia.

Pel que fa a la residència, les universitats tenen una mena de conveni amb l’empresa anomenada SiO que proporciona residència als estudiants a més d’instal·lacions esportives i serveis mèdics.

La residència, segons on estigui ubicada, és més cara o menys. Com més a fora de la ciutat, més barat, però també més contacte amb la natura, i com més al centre, més car, però tot disponible a cinc minuts caminant. Una característica interessant a destacar és l’abundant presència de cotxes elèctrics i punts de càrrega d’aquests per la ciutat. El govern els redueix les taxes i, a més, poden circular per zones exclusives.

Oci nocturn: Sobre la vida nocturna, el que és habitual són les “kitchen parties”, on cadascú es porta l’alcohol. Sobre les 20:30 / 21 h es reuneixen a casa d’algú i es fan la festa allà fins que cap a les 23 h es va als pubs, quan encara hi ha entrada gratuïta, fins a les 3 h, quan els pubs tanquen.

Els pubs no són res de l’altre món i si no us agrada la música electrònica encara són pitjors. Però bé, la qüestió és estar amb amics i passar-s’ho bé! Un barri que està molt bé per sortir es Grünnerlokka, hi ha un ambient més alternatiu, però pels divendres a les nits era un pla molt recorrent.

És car, però les ajudes del govern són de gran ajuda i si és necessari no és massa difícil trobar una feina a mitja jornada.

Així que personalment, recomano Oslo al 100 % com a opció d’Erasmus. Ciutat preciosa i un territori espectacular; tot el que perds de diners ho guanyes en experiències, amistats i bons moments.

Si encara dubteu i necessiteu ajuda, no dubteu a enviar-me un correu, estaré encantada de donar-vos un cop de mà!

martadalmau@outlook.es


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada