dijous, 12 de juliol del 2012

Pràctiques a la ciutat eterna!



Sóc la Mariona Ripoll i estic cursant les meves pràctiques a l'Instituto Cervantes de Roma, concretament a la Biblioteca María Zambrano. Ja fa dues setmanes que em vaig incorporar i cada dia m'agrada més, us asseguro que és un lloc únic i familiar :)

Les tasques que realitzo són diverses. En un primer moment em van obrir un compte personal a Absysnet, programa que utilitzen en xarxa amb totes les biblioteques que formen part de l'Instituto Cervantes i que ens permet localitzar un document en qualsevol d'aquests centres en qualsevol moment. La meva primera tasca va ser classificar segons la CDU i fer la indexació del fons AISPI (Asociación Italiana de Hispanistas), la segona tasca ja més complicada va ser fer una bibliografia dels documents que té la biblioteca sobre Barcelona.

Com us he dit, és un lloc únic i familiar, hi treballen quatre persones: la Milagros (cap de la Biblioteca), la Valeria i Gemma (bibliotecàries) i, al mateix temps que jo hi ha una noia de Màlaga fent una altra beca a la mateixa biblioteca, la Susanna. La biblioteca, al tenir pocs usuaris en temporada d'estiu, ja que és un centre més orientat a cursos d'espanyol -entre altres- al llarg de l'any, a l'estiu no en fan tants, i això fa que els usuaris siguin mínims, fet que permet aprendre més i amb menys temps.

Aquesta és una oportunitat única per aprendre a estimar i créixer com a futurs bibliotecaris. La veritat és que s'ha d'aprofitar, ja no pel mes de viatge que tots volem a l'estiu sinó perquè aquesta ocasió és única i no sempre tindrem temps de fer-ho, per això us animo des d'aquí a apuntar-vos de cara a l'any que ve!

La Biblioteca María Zambrano es va fundar l'any 1949 com a biblioteca de l'Institut Espanyol de Llengua i Literatura, però l'any 1992 va entrar a formar part de la Xarxa de Biblioteques de l'Instituto Cervantes. La Biblioteca rep el nom de l'escriptora i filòsofa espanyola María Zambrano, molt vinculada amb la ciutat romana. La biblioteca és un centre d'interès per a aquelles persones interessades per formar-se i conèixer la llengua, cultura, etc. d'Espanya i Hispanoamèrica, així com ser un referent per Roma.

Compta amb 33.000 exemplars, els quals es divideixen entre la petita biblioteca i els dos dipòsits. Els usuaris tenen accés directe als documents sempre i quan tinguin el carnet de socis o demostrin ser estudiants, professors o investigadors de l'Instituto Cervantes. Podem veure, doncs, que aquesta biblioteca treballa com si fos una biblioteca privada.

Les condicions de treball són molt bones, treballo de 9 a 14 cada dia de dilluns a divendres, fet que em permet tenir molt de temps per fer turisme, és a dir 100 hores al mes. Al llarg del matí tens dret a anar a fer un cafè quan vulguis sense cap mena de control, això fa que et sentis més lliure. L'horari és molt bo ja que et permet visitar els diferents indrets de la ciutat durant tota la tarda o els caps de setmana.

L'allotjament el vaig trobar gràcies a una web d'anuncis "Easystanza.it",web que et permet buscar pisos compartits i pagar quan arribes a Roma. Hi ha molts pisos i de diferents preus. S'ha d'omplir un formulari i la gent es posa en contacte amb vosaltres molt ràpidament. S'ha de tenir en compte agafar un pis que quedi a prop de la feina, ja que la comunicació pública a Roma és complicada i no existeix cap mena de control de bitllets, fet que moltes vegades et deixa viatjar sense pagar sense ser multat.

Ara us explicaré una mica la ciutat, la veritat per qui no hi hagi estat mai és INCREÏBLE!!! La pena és que, tal com diu el telenotícies: "Un dels estius més calorosos des de fa 50 anys!!" i us en dono fe, diàriament s'arriben als 35-38 graus sense problema, fa molta calor, però la seva bellesa ho compensa. L'altre inconvenient és el trànsit: Roma té semàfors, però no respecten els vianants, és a dir, al creuar un carrer és com jugar-te la vida, ja que si està el semàfor en verd i creues ells et miren com pensant "què fas, que no veus que he de passar jo?", realment increïble.

Aquí l'alimentació es basa en pasta, pizza, calzone, carn o formatges. Els supermercats són cars, hi ha la cadena Carrefour Express i Spar (Despart) i no tenen gaire producte fresc, realment són botigues petites com les que podem trobar als pobles petits de Catalunya. El millor és anar a les ofertes dels mercats com a Campo dei Fiori, però també és més complicat ja que només està obert al matí i no s'hi pot anar perquè es treballa. Per tant el gran repte és no menjar pasta i pizza, encara que amb la calor i les llargues caminades d'aquests dies de ben segur que ho he eliminat :P

Per altra banda, Roma és una ciutat màgica que t'invita a caminar, a passejar pel Ghetto, Trastevere, Piazza Navona, Campo dei Fiori, entre altres llocs màgics. Hi ha moltes esglésies, palazzi, etc. realment preciós! Roma és una ciutat que igual de bella és cara, la roba té preus desorbitats ja que aquí, a prop de Plaça Espanya podem trobar les botigues més conegudes del món de la moda, un món que sembla que sigui de pel·lícula ja que tens aquella sensació de ser pobre i no arribar a aquell luxe que hi ha a l'altra banda del vidre.  

Roma ciutat, si aneu amb calma, us la podeu fer caminant perfectament, fins i tot molt millor, perquè ensopegareu amb racons únics que no surten a la guia i que et deixen impressionat. La meva companya Susanna em va portar per diferents carrerons explicant-me anècdotes i històries de la ciutat que amb una simple guia no arribes a saber. Us recomano un llibre anomenat Historias de Roma perquè conegueu una mica més la ciutat així com anècdotes que li van passar a l'autor i que en algun moment o altre ens han passat a tots :)

La veritat és que hi ha mil coses per explicar de Roma i que encara em trobo a la meitat del meu viatge per aquesta ciutat eterna. Us animo a visitar aquesta ciutat i conèixer un racó on sembla que els anys no passen.

Per últim, m'agradaria dir-vos que Roma està plena de fonts per veure aigua fresca mentre viatges. Realment curiós.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada